Tar du deg tid til maten din?

Når man skal spise mat, hvorfor spiser man den ikke med tanke på at kroppen faktisk skal bearbeide den?

For noen dager siden da jeg var på vei til trening på t-banen var jeg også sammen med alle de som skulle på jobb.. Jeg tror 1/3 stod og tygde på et eller annet. Enten det var brødskive, frukt eller yoghurt (eller sjokolade), så spiste de noe STÅENDE mens de ventet på banen.

Det er viktig å sette seg ned og ta seg tid til maten sin. Psykisk og fysisk stress ødelegger fordøyelsen din.

Vi har henholdsvis to systemer i kroppen - Det sympatiske systemet og det parasympatiske systemet. 
Det sympatiske systemet aktiveres når vi stresser, uansett om det er psykisk eller fysisk. Da prioriterer kroppen å sende blod til de viktigste organene. Hjernen ser ikke på tarmene som noen viktig prioritering under en stressituasjon, derfor har de betydelig mindre blodgjennomstrøming enn når man er avslappet. Det er derfor ikke rart at man blir oppblåst når man spiser stresset på vei til jobb, HVER dag 47-52 uker i året. 

Hadde det ikke vært mye koseligere å sette seg ned om morgenen og nyte maten? 20 minutter ekstra om morgenen er alt man trenger. Dette gjelder jo selvfølgelig ikke kun frokosten!! Ta deg tid til maten din! Det gjelder alle måltider av dagen. En bedre førdøyelse fører til bedre absorpsjon, og en bedre absorpsjon fører til bedre fordeling av næringsstoffer og en mindre sresset kropp = mindre overvekt! 

Kortisol er jo som kjent et stresshormon som bygger seg opp i kroppen om du stresser mye, reduserer du nivåene av kortisol i kroppen, vil du også redusere overvekten eller begynnende overvekt. Med lave kortisol nivåer i kroppen får man også bedre resultater på trening. Hvordan spiser du maten din?  

8 kommentarer

AnnetteHelene

07.feb.2012 kl.13:52

Kjempe flott innlegg Maylinn:) Jeg husker jeg aldri tok meg tid til å nyte måltidene og tygge maten ordentlig før! Det resulterte i magevondt og oppblåst mage!

Nå derimot planlegger jeg måltidene og setter meg ned å nyter maten:) Da smaker måltidene så mye bedre!

Jeg skal også innrømme at om jeg har med meg matpakke på tur, så spiser jeg den uansett hvor jeg er hvis jeg er sulte:P hehe!

Ha en super tirsdag:D<3
AnnetteHelene: Takk <3 Ja maten smaker så utrolig mye bedre om man tar seg tid til den! Det er helt sant!

Hehe det er viktig å spise når man er sulten;) Jeg tenker mer på de som spiser gående, stående og løpende HVER dag! :P Alt med måte som man sier!

Ha en super tirsdag du også søte deg <3:D

Benedictes trening

07.feb.2012 kl.17:29

Jeg MÅ sette meg ned å kose meg med maten altså! Måltidene er jo et høydepunkt...men så er jeg også veldig glad i mat da!

ingridavels

07.feb.2012 kl.17:48

Sykt bra skrevet! Dette har du peiling på :) Jeg er alt for dårlig til å ta meg tid til maten, som oftest må jeg hive i meg maten min på vei til noe annet, haha :) Stort forbedringspotensiale her!

loues

07.feb.2012 kl.18:46

Så riktig så riktig! Kjempeviktig å tenke på med alle disse mageplage-sykdommene som har kommet den siste tiden. Stresser jeg med maten blir hele dagen veldig oppjaget. Ro og fred med maten er ren nytelse :)

Flott innlegg!
Benedictes trening: Hehe maten skal jo være kos selv om man spiser sunt! :) Jeg må bli flinkere jeg også!
ingridavels: Hehe tusen takk:) Jeg er også litt dårlig på det, ofte blir det litt stress så får man heller vondt i magen og det er ikke noe godt!

Hege

09.feb.2012 kl.13:18

Digger å sette meg ned og nyte maten, samtidig som jeg tar alt for store biter og glefser innpå i høyt tempo. Prøver bevisst å "chew until the food is fluid" (mer biotilgjengelighet, yey), sånn at jeg rekker å føle metthet før maten er borte.

Skriv en ny kommentar

Aviewinside - Kosthold og trening

Aviewinside - Kosthold og trening

22, Oslo

Velkommen til min blogg! Jeg heter Maylinn og jeg studerer ernæring på 2-året. Jeg har ofte mye på hjertet når det kommer til kosthold og trening. Det jeg vil med denne bloggen er å opplyse og inspirere til å leve litt sunnere enn det du kanskje gjør i dag. Mail: aviewinside@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits